Klánovické MTBO

23.05.2011 13:52

Klánovické MTBO

Pár postřehů z Klánovického orientačního závodu.
V neděli jsem se postavil na start orienťáku,který byl doposud pro mne španělskou vesnicí a zůstává i nadále.Nabuzen ovšem domácím prostředím a znalostí místního lesa jsem se pustil do hledání kontrolních bodů "tedy alespoň jsem si myslel,že tento les znám".
Zhruba dvě minuty před startem jsme obdrželi mapu a kontrolní kartu na značení nalezených bodů.Než jsem se vzpamatoval a narval mapu do nově zakoupeného mapníku tak byl start.Koukal jsem na to všechno jako tele na vrata a vůbec jsem netušil co mě ještě čeká.Strategii co jsem si naplánoval se ukázala jako naprosto k ničemu.Samozřejmě držet se v balíku jako na XC závodech "tak to trvalo přesně k prvnímu kontrolnímu bodu" kde nás dorazilo snad všech dvacet co startovali se mnou ve vlně.Než jsem vyndal kontrolní kartu z mapníku "další bezva nápad co mě napadl" byly všichni v pr...... . Perlička od pořadatelů byla vynecháním nákresu části mapy v podobě bílého pole a kontrolní bod ohodnocen 50body.Jal jsem se tedy zdolat tento bod s vidinou rychle získaných bodů. "Další bezva nápad" po absolutní neorientaci v mapě jsem zakufroval jako blbec a kontrolní bod nikde.Nervózní a nasr... jsem jel dál. Ještě jednou jsem hledal poměrně dlouho další kontrolní bod,ke kterému jsem se vydal po nezdaru.Po psychickém zklidnění a začínající orientaci v mapě,už vše probíhalo docela v klidu,ovšem čas který jsem promrhal neznalostí mně už nezbýval k projetí všech kontrol.
Ukázalo se,že znalost domácího prostředí je skoro k ničemu,když člověk neumí číst v mapě.Po ukončení závodu jsem se jel podívat na onen nezdolaný kontrolní bod a jaké bylo moje překvapení,když jsem předtím jel kolem něj!
Na závěr můžu jen podotknout,že jsem si zkusil zase něco nového a pocity? "ale jo" příští rok jdu do toho znova obohacen o zkušenosti z letošního ročníku.

Čudla

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.